Rendementsweg 20 B5 - 3641 SL Mijdrecht - 0297-385254

Wat is nu het verhaal achter die eland?

Meer dan eens krijgen we de vraag: Waarom hebben jullie die eland in jullie logo?

Belachelijk lang geleden was ik nog student. Bij mijn opleiding Small Business en Retail Management kregen we een opdracht om een ‘merkbeeld’ neer te zetten. Veel van mijn studiegenoten kozen voor een fictief bedrijf, maar ik wilde direct deze opdracht gebruiken voor de opstart van mijn eígen bedrijf.

Nadat ik eerst dacht om iets in de horeca te gaan doen, of wellicht wel in de automotive branche… Dacht ik, waarom ga ik niet van mijn hobby mijn werk proberen te maken.

En zo ontstond Roadworks. Een naam, met een beeldmerk en dat was een mengelmoes van allerlei ingrediënten. Vooral gevoed door het feit dat ik een a4tje vol moest kalken met de betekenis van de naam en het daarbij behorende beeldmerk.

Laten we beginnen met de naam: Na on-inspirerende werknamen waarbij ik simpelweg mijn initialen gebruikte, wilde ik juist een pakkende naam. Ondanks mijn voorliefde om juist niet zaken te ‘VerEngelsen’ kwamen ikzelf en een studievriend op de naam: Roadworks. Wegwerkzaamheden. Waarom? Je bent op dat moment student, en dus ben je op dat moment je eigen weg aan het timmeren. Daarnaast was ik wel gecharmeerd van het feit dat wegwerkers, of stratenmakers, lekker in de categorie niet lullen maar poetsen zitten en daar hou ik ook wel van.

Goed, dan heb je wel een naam. Nu nog een logo wat daarbij hoort. Denk je aan wegwerkzaamheden, dan zou je kunnen denken aan zo’n verkeerspion. Maar zo’n pion suggereert weer dat het vervelend is, niemand staat tenslotte met liefde in de file vanwege wegwerkzaamheden. Dus dat viel af.

Dan toch maar teruggrijpen naar mijn achtergrond. Ik ben half Australisch. En toen dacht ik, laten we dan maar iets doen met een Australisch verkeersbord. Maar ja, een kangaroo, leuk hoor, maar daar heb ik verder niet zo heel veel mee.

Via wat omwegen kwamen we dan uit bij de eland en juíst een eland, niet een meer gestyleerd, verfijnd rendier, maar juist die ietwat lompe eland, om meerdere redenen. Je hebt namelijk de elandproef, een test waarbij auto’s een uitwijkmanoeuvre moeten uitvoeren. Want, een eland, die wil je niet raken, daar wil je omheen. En dat vonden we op meerdere manieren een mooi haakje. Een eland is een groot beest, daar rij je niet zomaar even overheen, en in combinatie met het Australische waarschuwingsbord geeft het de boodschap: “Let op, hier staat wat te gebeuren” Precies wat je wil bereiken met een videoproductie.

Daarnaast komen elanden onder andere voor in Scandinavië, het land wat toch bekend staat om technische details met een verfijnde afwerking.

En zo was ie er: Roadworks. Omdat we studenten en timmeren aan de weg. Een Australisch verkeersbord, vanwege mijn achtergrond, en een eland, omdat ik het een mooi beest vind, lekker grof rond de randjes, maar wel Scandinavisch, dus wel technisch prima onderlegd. Er staat wat te gebeuren, je kunt niet om ons heen.

Inmiddels heeft het logo wat kleine wijzigingen ondergaan, is het meer volwassen geworden misschien, maar blijft het die referentie houden naar mijn studententijd. En die studieopdracht? Daar kon een vinkje achter.